Les nostres solucions

Formalització de l’activitat de persones recicladores

Treballem amb persones i associacions de recicladores de base per a aconseguir el seu avanç en la cadena de valor, l’increment dels seus ingressos i la millora de les seves condicions laborals i socioeconòmiques, afavorint així el reconeixement social de la seva activitat i la seva contribució mediambiental.

Les persones recicladores de base són aquelles que viuen de la recol·lecció i venda de residus. Moltes ho fan en situacions d’extrema vulnerabilitat, ja que es calcula que només capturen una petita fracció del valor econòmic que generen, estimat en un 5%*.

Formalització de l’activitat de recuperació

Formalitzem l’activitat de recuperació mitjançant el foment de la associacionisme i el suport en el procés de registre del negoci, així com la introducció d’eines de suport −com ara uniformes i equips de protecció personal.

Plans de formació

Creem plans de formació enfocats en l’adquisició de competències d’àmbit administratiu i tècnic, així com la creació de programes específics d’entrenament d’habilitats, tant per a les persones recicladores com per a aquelles que treballen en l’administració del municipi. Mitjançant aquests programes, es busca millorar les capacitats i autonomia d’agents d’interès clau en el procés de recol·lecció selectiva municipal.

Millora dels sistemes d’accés

Millorem els sistemes d’accés a materials reciclables, mitjançant l’ajuda en la creació de rutes de recol·lecció selectiva, la creació de campanyes de conscienciació ciutadana i l’establiment d’acords amb municipis i grans centres de producció que garanteixin a les persones recicladores l’accés als materials i el cobrament per la prestació d’un servei municipal.

Avanç en la cadena de valor

Avancem en la cadena de valor, mitjançant el desenvolupament d’accions per a aconseguir que les persones recicladores disposin de les eines i la maquinària adequada per a millorar el seu treball i avançar en la cadena de valor.

Si la teva organització està interessada en donar suport a un procés de formalització de persones recicladores, pots posar-te en contacte amb la nostra agència.

*Segons dades del Fons Multilateral d’Inversions del Grupo Banco Interamericano de Desarrollo, s’estima que 4 milions de persones viuen del reciclatge informal a Amèrica Llatina i el Carib, les quals subministren entre el 50 i el 90% dels materials reciclats per a ús industrial. No obstant això, s’estima que aquestes persones només perceben un 5% del valor generat.

Projectes recomanats

Processos innovadors en la formalització i inserció socioeconòmica de recicladores de base a Santa Marta (Colòmbia)

Processos innovadors en la formalització i inserció socioeconòmica de recicladores de base a Santa Marta (Colòmbia)

Fundació Nous Cims, Empresa de Servicios Públicos del Distrito de Santa Marta (ESSMAR E.S.P.)

Creació i enfortiment d’associacions de persones recicladores als departaments de Chuquisaca, Cochabamba, Potosí i Santa Cruz (Bolívia)

Creació i enfortiment d’associacions de persones recicladores als departaments de Chuquisaca, Cochabamba, Potosí i Santa Cruz (Bolívia)

Latitud R, The Coca-Cola Foundation

Com podem ajudar-te?

Contacte