Contacte
Projecte

Estudi de perfilat i incorporació a l’esquema operatiu de gestió de residus sòlids d’actors informals al districte autònom d’Abidjan i a les intercomunalitats del centre i nord de Costa d’Ivori.

Clientes: The World Bank i Projet d’Assainissement et de Résilience Urbaine (PARU)

Repte

La gestió de residus sòlids a Costa d’Ivori s’enfronta a reptes importants, especialment al Districte Autònom d’Abidjan i a les intercomunalitats del Centre i del Nord. El PARU impulsa la modernització del sistema mitjançant la construcció d’infraestructures com ara Centres de Valorització i Abocadors Tècnics, a més de noves estratègies de reciclatge i valorització.

Tanmateix, aquests canvis impactaran directament els treballadors informals que actualment exerceixen funcions clau en la pre-recollida, recollida, classificació i comercialització de residus, sense reconeixement ni protecció social.

R4S contribueix amb la seva experiència tècnica i social per identificar aquests actors, analitzar-ne la situació sociolaboral i dissenyar estratègies d’inserció formal. L’objectiu és garantir una transició inclusiva i sostenible que permeti millorar les condicions de treball, fomentar l’economia circular i enfortir un sistema de gestió de residus més eficient, equitatiu i alineat amb les polítiques nacionals.

La nostra solució

S’ha desenvolupat un enfocament integral basat en dos eixos fonamentals: el diagnòstic socioeconòmic del sector informal de residus i el disseny d’una estratègia d’inserció socioprofessional en el marc del PARU.

El primer eix consisteix en un perfil sociodemogràfic i econòmic dels actors informals que operen en la gestió de residus al Districte d’Abidjan i a les intercomunalitats del Centre i del Nord del país. Aquesta anàlisi inclou la caracterització de la seva organització, l’estructura de treball, el nivell d’ingressos, les condicions de vulnerabilitat i la seva relació amb la cadena de valor del reciclatge.

El segon eix se centra en la proposta d’inserció socioprofessional, que estableix estratègies per a la formalització i professionalització d’aquests treballadors dins del nou esquema de gestió de residus del PARU. S’han dissenyat diferents opcions d’integració, tenint en compte tant l’absorció en llocs de treball públics com la creació de microempreses i cooperatives.

Impacte

El pla d’inserció estableix una implementació gradual basada en escenaris immediats i no immediats, permetent la seva aplicació progressiva a cada ciutat segons la planificació del PARU.

Un aspecte clau és el seu enfocament inclusiu, que facilita la integració de persones en situació de vulnerabilitat (migrants, persones grans, menors entre 16 i 18 anys, dones i persones amb discapacitat) mitjançant mecanismes específics d’inclusió.

A més, es proposen consultes significatives per garantir la participació activa del sector informal en el procés d’inserció, promovent la transparència i l’acceptació.

L’impacte del programa no es mesura només en termes d’ocupabilitat, sinó també en la transformació estructural del sector dels residus, promovent un sistema més inclusiu, eficient i sostenible.

Categoria
  • Formalització de l’activitat de persones recicladores
País

Costa de Marfil

Com podem ajudar-te?

Contacte