Projecte

Pla de Negoci per a la cooperativa Atitlán Recicla

Clients: Latitud R i Social Capital Foundation
Aliats: Asociación Amigos del Lago de Atitlán (AALA), The Central America Bottling Corporation (CBC), Marcas Mundiales, Organización Internacional de Migraciones (OIM), United States Agency for International Development (USAID) i Asociación Nacional de Empresas Cooperativas CLUSA Internacional (NCBA-CLUSA)
cooperativa atitlan recicla

Repte

El Llac d’Atitlán és el cos d’aigua dolça més important de l’Amèrica Central. L’Asociación Amigos del Lago Atitlán (AALA) és una entitat local que té com a objectiu conservar la conca del Llac i millorar la qualitat de vida dels seus pobladors.

En aquest context, el projecte d’AALA, denominat Atitlán Recicla, requereix de la redacció i implementació d’un pla de negoci que permeti formalitzar les operacions de reciclatge que ja s’estan duent a terme. D’aquesta manera, s’espera enfortir empresarialment, administrativa i financera als actors involucrats, principalment a les dones recicladores, anomenades “lideresas”.

Així doncs, el repte consisteix a determinar la sostenibilitat econòmica del projecte i el seu model de governança vinculat a les activitats de reciclatge en els municipis circumdants al Llac d’Atitlán.

La nostra solució

La nostra estratègia s’ha centrat en l’elaboració del pla de negoci d’Atitlán Recicla, proposant un model de negoci inclusiu i sostenible. Per tal de desenvolupar aquest pla, ha estat necessari realitzar una anàlisi dels procediments de recol·lecció i transport dels materials reciclables, així com dels mètodes de treball: classificació, negociació per a la venda i allistament dels materials. A més, s’ha realitzat una anàlisi de la legislació guatemalenca per a determinar quina figura jurídica s’ajusta millor a aquest projecte. Una vegada realitzades aquestes anàlisis, s’han determinat uns nous procediments operatius i de cerca de nous mercats per als materials reciclats i, finalment, s’ha procedit a la presentació del pla de negoci, incloent-hi l’anàlisi legal, a les associacions de persones recicladores. Com a resultat, s’ha donat suport a la creació d’una cooperativa, actualment operant sota la figura legal Cooperativa Atitlán Recicla.

Impacte

El desenvolupament i implementació del pla de negoci ha resultat en un procés de formalització de les ”lideresas” en format cooperativa. Això ha generat un impacte positiu en elles, mitjançant el suport en l’adequació i ordenament dels centres d’apilament i mitjançant el suport als equips directius de la cooperativa. A més, s’ha realitzat un programa de capacitacions per a les recicladores amb l’objectiu de donar-los eines per a aplicar en els seus llocs de treball i dotar-les de recursos per a millorar les seves condicions laborals.

D’aquesta manera, hem enfortit en temes organitzatius i empresarials a les dones recicladores, equip tècnic d’AALA i altres actors involucrats mitjançant capacitacions i assistència tècnica.

Com podem ajudar-te?

Contacte