Contacte
Projecte

Lideratges competitius per a les organitzacions de persones recicladores

Clients: Adelante2 Cooperación Triangular UE-ALC

Repte

Les organitzacions de persones recicladores a Amèrica Llatina han treballat de manera independent durant anys, enfrontant dificultats per coordinar els seus esforços i guanyar visibilitat. En aquest context, Red LACRE – la Xarxa Llatinoamericana de Recicladors de Base – es presenta com una plataforma essencial per a la representativitat de les persones recicladores de base a nivell regional, però afronta el repte d’integrar les associacions de diferents països en un marc comú de treball i comunicació. La manca de mecanismes de coordinació i d’eines per a la gestió conjunta dificulta el reconeixement de la seva tasca, repercutint en condicions de treball precàries i en desavantatges a l’hora de negociar amb actors clau en el mercat de materials reciclables.

Aquesta situació impedeix que els recicladores de base, actors fonamentals en la gestió de residus, assoleixin una posició d’incidència política i econòmica que els permeti dignificar la seva feina i avançar en la formalització de les seves activitats. La necessitat d’un lideratge coordinat i d’un enfortiment de les capacitats organitzatives esdevé, per tant, crucial per transformar aquest escenari i promoure un model més just i sostenible.

La nostra solució

Amb el projecte “Lideratges competitius per a les organitzacions de persones recicladores”, es va iniciar una Iniciativa de Cooperació Triangular que reuneix tres actors estratègics: ANCAT, com a representant de la Red LACRE; la Fundació Avina, amb la seva àmplia experiència en processos col·laboratius i enfortiment de plataformes; i R4S, reconeguda per la seva trajectòria en la formalització d’associacions i en la gestió de projectes de cooperació triangular.

L’objectiu va ser oferir a les organitzacions de persones recicladores les eines i l’acompanyament necessaris per construir un model de lideratge coordinat i eficient. Per a això, es van organitzar una sèrie de tallers, seminaris i trobades, tant presencials com virtuals, on es van compartir bones pràctiques, es van desenvolupar estratègies participatives i es va elaborar un manual de governança. Aquestes accions van permetre que les persones recicladores aprenguessin d’experiències consolidades i, a través de dinàmiques de cocreació, enfortissin la seva capacitat per negociar millors condicions en el mercat i gestionar les seves pròpies xarxes de manera autònoma.

Impacte

La implementació d’aquesta iniciativa va suposar un punt d’inflexió en la professionalització i coordinació del treball de les organitzacions de persones recicladores. La consolidació d’un lideratge coordinat i l’enfortiment de les capacitats organitzatives, especialment a través de la Red LACRE, va permetre que les persones recicladores comptessin amb una representació més sòlida davant les autoritats i els grans actors del mercat, facilitant la formulació de polítiques públiques que reconeguin i dignifiquin la seva tasca.

A més, el projecte va afavorir la creació de sinergies entre els diferents col·lectius, donant la possibilitat d’un intercanvi d’informació i l’articulació d’estratègies conjuntes per millorar els preus de venda dels materials reciclables i així avançar en la cadena de valor. Amb una xarxa robusta i coordinada, s’espera impulsar canvis que generin un impacte social, ambiental i econòmic positiu, contribuint a la formalització del sector i a la inclusió de les persones recicladores en sistemes de gestió de residus més eficients i sostenibles.

Per obtenir més informació sobre la Iniciativa, feu clic aquí.

Categoria
  • Formalització de l’activitat de persones recicladores

Com podem ajudar-te?

Contacte