Projecte

Accions innovadores per a la formalització i inserció de recicladors a Medellín (Colòmbia)

Aliats: Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID), Universitat de Vic i Alcaldía de Medellín (Colombia)

Repte

Medellín és una ciutat colombiana amb una gran presència de recicladors de base informals que treballen al carrer sense cap cobertura social ni sanitària. És per això que, a partir de la convocatòria de 2016 d’accions innovadores per al suport al desenvolupament impulsada per l’AECID, R4S ha volgut donar resposta a aquest repte.

La nostra solució

R4S, en col·laboració amb la Universitat de Vic, l’AECID i la Alcaldía de Medellín, ha dut a terme un conjunt d’accions innovadores, ja testades a petita escala, que han permès formalitzar, mitjançant la creació de cooperatives o empreses privades per part dels mateixos recicladors o a partir de la seva incorporació al sistema de gestió de residus sòlids urbans municipals, al major nombre possible de recicladors informals de Medellín. Aquestes accions innovadores són la concessió de microcrèdits; la prestació de serveis a tercers; la implantació d’un sistema de bonificació per reciclatge; la incorporació de publicitat a les eines de treball dels recicladors; i les capacitacions administratives als tècnics municipals.

Impacte

Aquest projecte ha permès la formalització de recicladors informals de la ciutat de Medellín, la capacitació de tècnics municipals per a afavorir la creació de polítiques per a la inserció socioeconòmica de recicladors, i el foment del reciclatge entre la ciutadania a través de la implementació d’un sistema de bonificació.

Categoria

Formalització de recicladors de base

País

Colòmbia

Participants

Pep Tarifa, Laia Enrich i Isabella Corno

Com podem ajudar-te?

Contacte