Projecte

Accions innovadores per a la formalització i inserció de persones recicladores a Medellín (Colòmbia)

Clients: Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID)
Aliats: Universitat de Vic i Alcaldía de Medellín (Colombia)

Repte

Medellín és una ciutat colombiana amb una gran presència de persones dedicades al reciclatge de base informal, que treballen al carrer sense cap cobertura social ni sanitària. És per això que, a partir de la convocatòria de 2016 d’accions innovadores per al suport al desenvolupament impulsada per l’AECID, R4S ha volgut donar resposta a aquest repte.

La nostra solució

R4S, en col·laboració amb la Universitat de Vic, l’AECID i l’Alcaldía de Medellín, ha dut a terme un conjunt d’accions innovadores, ja testades a petita escala, que han permès formalitzar, mitjançant la creació de cooperatives o empreses privades per part de les mateixes recicladores o a partir de la seva incorporació al sistema de gestió de residus sòlids urbans municipals, al major nombre possible de recicladores informals de Medellín. Aquestes accions innovadores són la concessió de microcrèdits; la prestació de serveis a tercers; la implantació d’un sistema de bonificació per reciclatge; la incorporació de publicitat a les eines de treball de les recicladores; i les capacitacions administratives als tècnics municipals.

Impacte

Aquest projecte ha permès la formalització de persones recicladores informals de la ciutat de Medellín, la capacitació de tècnics municipals per a afavorir la creació de polítiques per a la inserció socioeconòmica de recicladores, i el foment del reciclatge entre la ciutadania a través de la implementació d’un sistema de bonificació.

Categoria
  • Polítiques públiques per a la inserció social de persones recicladores
País

Colòmbia

Com podem ajudar-te?

Contacte