Projecte

Processos innovadors en la formalització i inserció socioeconòmica de recicladores de base a Santa Marta (Colòmbia)

Aliats: Fundació Nous Cims i Empresa de Servicios Públicos del Distrito de Santa Marta (ESSMAR E.S.P.)

Repte

Les associacions de persones dedicades al reciclatge de base de Santa Marta han de seguir avançant en el seu procés de formalització per a complir amb les provisions legals colombianes, i així assegurar la continuïtat de la seva activitat, a més de la millora dels seus ingressos. Les 244 persones recicladores pertanyents a les associacions es troben en una situació econòmica molt inestable, i també requereixen de més reconeixement de la seva activitat per part de les administracions públiques i la societat.

La nostra solució

R4S ha implementat accions innovadores per a la formalització de l’activitat de les recicladores de base de Santa Marta, enfortint a les associacions de recicladores per a donar compliment a les provisions legals colombianes. R4S també ha realitzat formacions per a millorar les seves capacitats professionals i ha instaurat un sistema d’incentius a través d’una aplicació mòbil, per tal de fomentar el reciclatge entre la població i així augmentar els ingressos de les recicladores. Per tal d’avaluar l’impacte social del projecte, R4S ha utilitzat la metodologia de la Teoria del Canvi i eines ad hoc d’indagació quantitativa i qualitativa.

Impacte

Les associacions participants en el projecte han aconseguit avançar en el procés de formalització marcat per la legislació colombiana, han aconseguit contractes formals i estables amb grans generadors de residus sòlids de la ciutat, i han millorat el seu reconeixement social. Per altra banda, el municipi de Santa Marta ha augmentat les seves taxes de reciclatge com a conseqüència del sistema d’incentius instaurat, generant un impacte mediambiental positiu.

Categoria
  • Formalització de l’activitat de persones recicladores
País

Colòmbia

Com podem ajudar-te?

Contacte