Projecte

Creació i enfortiment d’associacions de persones recicladores als departaments de Chuquisaca, Cochabamba, Potosí i Santa Cruz (Bolívia)

Clients: Latitud R i The Coca-Cola Foundation

Repte

Bolívia té una població de 11,2 milions d’habitants, on aproximadament hi treballen 15.000 recicladores, de les quals un 80% són dones. La seva activitat és de caràcter informal i no està regulada, les condicions laborals són precàries i perilloses, i el volum total de residus reciclables cada vegada és major. L’any 2015 es va aprovar la llei 755 sobre la Gestió Integral de Residus Sòlids, la qual reconeix la importància de la tasca de les recicladores. R4S ofereix serveis d’assesorament per a desenvolupar plans per a la formalització de les recicladores informals establertes als departaments de Chuquisaca, Cochabamba, Potosí i Santa Cruz.

La nostra solució

L’estratègia de R4S s’ha basat en el desenvolupament de sistemes de gestió integral de residus municipals inclusius i sostenibles, amb la integració de les diferents parts que, d’una forma o una altra, participen en la cadena de valor del reciclatge. Entre les activitats realitzades s’hi compten campanyes de sensibilització ciutadana per a millorar el reconeixement dels recicladors, l’estudi de la cadena de valor del reciclatge i millora del posicionament de les associacions en aquesta cadena de valor, formacions professionals a nivell tècnic i administratiu per a incrementar coneixements i enfortir les associacions existents, i la incorporació de les associacions en els sistemes públics de gestió de residus urbans.

També s’han implementat sistemes de recollida selectiva porta a porta, que contribueixen a millorar la quantitat i qualitat dels materials reciclables.

Impacte

Les associacions de recicladores pertanyents a aquests quatre departaments bolivians han aconseguit seguir avançant en el procés de formalització, segons les provisions legals bolivianes. Per altra banda, també han incrementat els seus ingressos, degut a un augment dels contractes estables amb els grans generadors, així com del preu de venda del material recol·lectat i ara pre-transformat. També han millorat la seva formació professional i a seva capacitat d’emmagatzematge i transport. Finalment, especialment a Santa Cruz, les associacions s’han incorporat en els processos de licitació públics per a formar part del sistema de gestió de residus municipal. El sistema de recollida porta a porta ajuda a posicionar a les persones recicladores entre la societat.

Categoria
  • Formalització de l’activitat de persones recicladores
  • Implementació i desenvolupament de models de negoci inclusius
País

Bolívia

Període d'execució

2019-2023

Com podem ajudar-te?

Contacte