Projecte

Creació d’una Xarxa Nacional de Recol·lectores de Bolívia

Client: Adelante2 Cooperación Triangular UE-ALC
Aliats: Red Nacional de Recicladores del Ecuador (RENAREC) i Bolivia Unida

Repte

Les recol·lectores de base de Bolívia, majoritàriament dones, porten anys treballant a nivell nacional de forma independent. Tot i que durant l’ultima dècada han començat a organitzar-se en petits grups de treball formant associacions, actualment no existeix cap coordinació efectiva entre els col·lectius de les diferents ciutats.

La falta de comunicació entre les associacions dificulta la feina que duen a terme per aconseguir el reconeixement de la seva activitat y la dignificació y millora de les seves condicions de treball. Al mateix temps, les situa en una posició de desavantatge a l’hora de negociar amb grans empreses transformadores de materials, ja que cada associació ven de forma independent sense compartir informació sobre els preus de venta.

La nostra solució

A través de la “Ventana Adelante2”, aquest setembre de 2022 va començar la Iniciativa de cooperació triangular “Creació d’una Xarxa Nacional de Recol·lectores de Bolívia”. La Iniciativa està formada per entitats de tres països que conformen una aliança: 10 associacions de recol·lectores (beneficiaries), la Xarxa Nacional de Recicladors de l’Equador (RENAREC- primer oferent) i R4S (segon oferent i coordinador).

L’objectiu de la Iniciativa és brindar a les associacions de recol·lectores de Bolívia les eines necessàries per construir i gestionar una Xarxa Nacional amb èxit. Per assolir l’objectiu s’han organitzat una sèrie de tallers i seminaris tant a nivell regional com nacional on, gràcies al 14 anys d’experiència de la RENAREC en la gestió d’una xarxa nacional, i a l’experiència d’R4S en la formalització d’associacions, les recol·lectores de Bolívia puguin aprendre d’aquestes experiències i, mitjançant dinàmiques participatives, crear el seu propi moviment.

Per obtenir més informació sobre la Iniciativa, cliqueu aquí.

Impacte

La creació d’una xarxa de recol·lectores a nivell nacional suposa una fita important en el procés de formalització de la seva feina. Una xarxa nacional permetrà a les associacions generar sinergies entre elles i tenir major representativitat a nivell nacional. Això els permetrà tenir incidència política per fomentar normatives a favor del reciclatge y la inclusió social de les persones recol·lectores dins els sistemes de reciclatge municipals. De la mateixa manera, la xarxa podrà actuar en representació de les associacions al mercat dels materials reciclables, donant suport a totes les recol·lectores per millorar els preus de venta així com incentivar el seu avanç a la cadena de valor del reciclatge.

Categoria
  • Formalització de l’activitat de persones recicladores
País

Bolívia

Com podem ajudar-te?

Contacte